Washington Üniversite’sindeki araştırmacılar dünyanın ilk sinek boyutunda, uçabilen robotlarını yapmayı başardılar. RoboFly adı verilen bu robot lazer ışınları elektriğe dönüştürerek kanat çırpıyor. Dünyanın ilk minimal uçan robotunun tam anlamıyla kendi imkanlarıyla uçabilmesi için ise daha beş yıl bir zamana ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Uçan robot kendi kendine yükselip kanat çırpabiliyor.

RoboFly’ın Yapımı Neden Bu Kadar Zor

Radar ve uzaklık ölçer sensörlerinin bu kadar küçük boyutlarda üretilmemesi robotun lazer desteği olmadan uçabilmesini engelliyor. Robotun otonom olarak uçabilmesi için onu takip eden bir lazer enerjisi olması gerekiyor. Sinek robot şimdilik lazer kapsama alanından çıkınca yere düşüyor.

Araştırmacılar çalışmaya devam ederken robotu takip edecek lazer sistemini üretmeye uğraşıyorlar. Sinek boyutunda uçan robotlar ancak ilerleyen zamanlarda tam anlamıyla istenilen şekilde üretilebilecek. Bu kadar küçük bir mekanizmada işler çok daha zorlaşıyor.

Robotlara gelişmiş sensör ve gelişmiş beyin eklemek gerekiyor. Beş yıl içinde bu gelişmelerin sağlanacağını söyleyen araştırmacılar, gelecekte uçan sinek robotların hayatımızda olabileceğinin sinyalini veriyor.


0 Yorumlar